Reklama

Reklama

Piotrkowska pełna nowych smaków. Od kuchni żydowskiej przez włoską po japońską. I wiele innych! [ZDJĘCIA]

Opublikowano: pt, 17 lip 2020 23:51
Autor:

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Łódź Restauracja Imber po „Kuchennych Rewolucjach”, Breadnia 2 serwująca śniadania przez cały dzień, a do tego nowa pizzeria, ramenownia i lodziarnia oraz coś specjalnie dla kobiet – lokale z ul. Piotrkowskiej zapraszają gości spragnionych nowości.

Restauracja Imber

!reklama!

Imber to restauracja, której menu dedykowane jest nowoczesnej kuchni żydowskiej i łódzkiej. Mieści się ona w podwórku przy ul. Piotrkowskiej 43, w pierwszej secesyjnej kamienicy w Łodzi.

Restauracja Imber bierze udział w programie telewizyjnym „Kuchenne Rewolucje” i czeka na finalne nagrania odcinka. Restauracja oferuje menu złożone z dań kuchni przede wszystkim żydowskiej, ale również nawiązującej do łódzkiej gastronomii. Są oczywiście śledzie, pierogi i dania z baraniny oraz sernik paschalny.

Na zewnątrz zaaranżowano przyjemny ogródek, a wystrój wnętrza jest ciepły i nastrojowy, w środku znajdują się napisy hebrajskiego alfabetu, egzotyczne dywany na ścianach i dużo świec. Otwarte codziennie od 12.00.

Mariano italiano

Mariano italiano przy ul. Struga 4 to łódzki oddział lokalnej sieci pizzerii. Wystarczy skręcić z Piotrkowskiej i przejść kilka metrów, żeby przenieść się do włoskich wąskich uliczek, wypełnionych stolikami lokalnych knajpek. Klimatu dodają babcine kredensy z przetworami i makaronami oraz obrusy w biało-czerwoną kratę.

Pizza jest przygotowywana na bazie wyjątkowej receptury, bo ciasto dojrzewa przez całą dobę, a składniki są sprowadzane z Włoch. Do wyboru jest 18 propozycji w jednym rozmiarze. W karcie znajdują się też sałaty i krem z pomidorów, a w wybrane dni – makarony. Pizzeria jest czynna codziennie, od poniedziałku do czwartku w godz. 14-21:00, w piątki i soboty w godz. 13-22:00,  w niedziele między 13-21:00.

Breadnia 2

Moda na śniadania na mieście nie mija, dzięki czemu popularnością cieszą się lokale takie jak Breadnia 2, czyli charakter kultowego pierwszego lokalu z Piotrkowskiej 86, koncept łączący restaurację i piekarnię, a dodatkowo poranne dania serwowane przez cały dzień, od 9.00 do 22.00!

Klientów zaskoczy dbałość o szczegóły aranżacji oraz jeszcze przytulniejszy klimat, tworzony przez pomieszanie awangardowych dodatków z drewnianymi meblami i ceglanym barem. Zjeść można w środku w otoczeniu dużej ilości zieleni, lub w ogródku, w towarzystwie Stefana Jaracza, na wprost Hotelu Hilton.

W menu oprócz 19 pozycji klasycznych i nieco bardziej nietypowych śniadań, są również bajgle, kanapki i chałki na mniejszy głód, a także tutejsze rogale z różnym nadzieniem oraz ciasta. W regularnej ofercie są również dania główne, lunchowe, pizza, makarony i sałata oraz obszerna karta napojów. Na miejscu kupimy wytwarzane na miejscu pieczywo. 

Ramenownia by Susharnia

Tuż przed wprowadzeniem ograniczeń związanych ze stanem epidemii, w podwórku Piotrkowskiej 89 pojawiła się Ramenownia by Susharnia, serwująca ramen. Większość łódzkich miłośników tego popularnego japońskiego dania zapewne próbowała już opcji na wynos, natomiast wyjątkowo zaprojektowane wnętrza aż proszą się o odwiedziny i zdjęcie.

Jest japoński minimalizm i wszechobecna czerwień, neony, portowy klimat kontenerowych knajp i otwarta na widok gości kuchnia. Ramen zjeść można tutaj w 5 odsłonach (na bazie 3 różnych wywarów), w tym jednej roślinnej, a do tego kilka opcji przystawek oraz deser.

Krasnolód

Przy ul. Piotrkowskiej 31 otwarto pierwszy oddział wrocławskiej sieci „Krasnolód”. Lodziarnia stawia na własne receptury i zaskakujące smaki, propozycje sezonowe, lokalne składniki oraz przepisy oparte o doświadczenie i testowanie niespotykanych pomysłów. Jest to rodzinny biznes, przy którym współpracuje dwójka przyjaciół i ich żony, a także szwagier jednego z nich będący Mistrzem Polski Lodziarstwa 2017.

Ukłonem w stronę łodzian jest wyprodukowanie lodów o smaku… naszego żulika! Posiada on przyjemny posmak kwasu chlebowego oraz rodzynki maczane w rumie. Ogromnym walorem jest możliwość przyglądania się procesowi produkcji lodów z witryny, co dodatkowo zachęca przechodniów na Piotrkowskiej do spróbowania.

Butik Mała Czarna

Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że na Struga 4 powstał wyjątkowy butik, w którym można napić się kawy i otrzymać porady dotyczące stylizacji.

W ofercie Małej Czarnej są ubrania polskich marek, wysokiej jakości, a także obuwie i ręcznie robiona biżuteria. Właścicielka oryginalnego konceptu zapowiada, że jest to miejsce, w którym Kobieta będzie się czuła swobodnie i odpowiednio obsłużona, gdzie panuje kameralny i przyjazny klimat.

Źródło: ŁCW

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.