Modernizacja Qulinarium jest częścią ogromnej inwestycji realizowanej przez Manufakturę. Cały budynek galerii handlowej jest unowocześniany i dostosowywany do zmieniających się potrzeb klientów.
!reklama!
Strefa gastronomiczna Manufaktury przeszła zdecydowaną metamorfozę, łącznie z ingerencją w bryłę budynku: w dachu zamontowano nowy świetlik, nawiązujący do konstrukcji szedowych, stosowanych powszechnie w budownictwie industrialnym. Jest to odpowiedź na potrzeby gości Manufaktury, którzy wśród proponowanych zmian, wskazywali doświetlenie tej przestrzeni światłem dziennym. Zanim rozpoczęto prace budowlane, przeprowadzono badania konsumenckie, z których wyłonił się obraz oczekiwanych przez klientów Manufaktury zmian.
W Qulinarium pojawiła się także nowa zieleń, wraz z dodającą domowego ciepła ścianą nawiązującą do trendu vertical garden. Rośliny stały się integralną częścią wystroju i dobrze komponują się wizualnie z naturalnymi materiałami, wykorzystanymi przy modernizacji.
Zmieniła się również aranżacja strefy: zastosowano nowy układ stołów, pojawiło się sporo żywych kolorów i różnorodnych wzorów i faktur.
- Atmosfera jest bardziej klimatyczna dzięki efektownemu, podświetlanemu sufitowi akustycznemu, dla którego zaprojektowaliśmy nowy wzór inspirowany historycznymi tekstyliami. Ten nowy motyw jest powtarzany także w pozostałej części centrum handlowego. Przeprojektowaliśmy całe oświetlenie galerii handlowej i strefy gastronomicznej, aby poprawić energooszczędność, a także wzmocnić artystyczną iluminację Manufaktury. Jeszcze mocniej wyeksponowaliśmy magię tego miejsca – zapewnia Jacek Kowalski, Senior Project Manager z Sud Architekt Polska, pracowni architektonicznej, która nie tylko przygotowała tę modernizacja, ale także była odpowiedzialna za projekt całej Manufaktury, powstały dwie dekady temu.
Nowa aranżacja i wyposażenie strefy gastronomicznej to tylko część zmian. Qulinarium, to nowoczesna i funkcjonalna przestrzeń, w której znalazły się m.in. przyjazne strefy dla rodziców z dziećmi: miejsce do przygotowania posiłków dla niemowląt, a także część dla dzieci starszych z placem zabaw. Został tak wkomponowany w przestrzeń, że rodzice mogą w komfortowych warunkach spożywać posiłek, nie tracąc dzieci z oczu.
Są strefy bezprzewodowego ładowania urządzeń mobilnych, a także standardowe gniazdka.
– Wiele osób decyduje się na pracę czy spotkania biznesowe w strefie Qulinarium. Dlatego zadbaliśmy o komfort i wygodę tych wszystkich, którzy spędzają w Manufakturze nie tylko czas wolny – mówi Monika Długosz-Łempicka, dyrektor marketingu Manufaktury.
W meblach zamontowano dystrybutory z płynem do dezynfekcji. Pozostaną na stałe w Qulinarium, nawet gdy czasy pandemii miną. Przy wejściu na plac zabaw dla dzieci czeka Czystozaur, czyli stacja dezynfekcji rąk dla najmłodszych. Jest intuicyjna i wygodna, obsługują ją nawet dwulatki.
Na uwagę zasługuje również nowoczesny, mobilny mebel gastronomiczny, który umożliwia organizowanie pokazów live-cooking, prezentacji i innych kulinarnych wydarzeń, które są nierozłącznym elementem działalności Manufaktury.
Po zakończeniu prac do oferty restauracyjnej powróciły wyspy: Deserownia i BubbleJoy!, w zupełnie nowej odsłonie. Punkty stanowią integralną część, wpisaną aranżacyjnie w wystrój Qulinarium.
Wszystkie prace prowadzone były podczas standardowego funkcjonowania obiektu.
Źródło: mat. prasowe
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.