Ramen Łódź. Gdzie w Łodzi zjeść dobry Ramen?
!reklama!Chociaż Ramen kojarzy się przede wszystkim z miską gorącej zupy, tak naprawdę danie to zbudowane jest wokół specjalnego rodzaju makaronu i to od niego bierze swoją nazwę.
To właśnie makaron jest podstawą tego dania – reszta pozostaje wyborem szefa kuchni. Najczęściej Ramen podawany jest z aromatycznym wywarem gotowanym na różnego rodzaju mięsach lub w opcjonalnie z bulionem warzywnym np. z dodatkiem tofu.
Oprócz wieprzowiny, wołowiny czy kurczaka, w japońskiej zupie mogą znaleźć się ryby i owoce morza np. krewetki, kalmary czy mule. Częstym dodatkiem do dania jest również jajko z półpłynnym żółtkiem, posiekane grzyby a także kiełki, szczypiorek, kolendra, chili czy sezam.
Ostatnie święto japońskiego specjału obchodziliśmy w Łodzi w listopadzie ubiegłego roku. Podczas ówczesnego Ramen Festival 2020 przeszło 30 lokali zaprezentowało swoje interpretacje słynnej zupy.
W galerii umieściliśmy nasze sugestie miejsc, które warto odwiedzić, chcąc w Łodzi wybrać się na dobry Ramen.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.