reklama
reklama

Fakty i mity o łódzkiej kranówce

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Fakty i mity o łódzkiej kranówce - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Łódź Pomimo kilkudziesięcioletniej kariery Łodzianie wciąż mają wątpliwości co do korzystania z łódzkiej kranówki. Na jej temat krąży wiele mitów, które zniechęcają do jej codziennego wykorzystywania.
reklama

„Jak można pić wodę z kranu?”

- A tymczasem woda z kranu jest w pełni wartościowa podobnie jak wiele wód butelkowanych. Dlatego tym bardziej w tych trudnych czasach, kiedy to mieszkańcy masowo wykupują wodę z supermarketów, warto przypomnieć sobie o tym, że większość obiegowych opinii na temat kranówki to tylko mity. Apeluję, by korzystać
z kranówki, nie przepłacać za wodę butelkowaną – mówi Antonina Majchrzak, radna Rady Miejskiej, przew. Komisji Ochrony Środowiska.

FAKT:

  • Woda z kranu pochodzi z 48 studni głębinowych
  • Kranówka jest ciągle badana
  • Zawiera cenne dla organizmu minerały
MIT:

  • Woda z kranu jest niezdrowa.
„Zanim wypijesz kranówkę – przegotuj ją!”

FAKT:

  • Gotując wodę pozbawia się jej cennych minerałów
  • Pijąc wodę bez minerałów szkodzimy sobie
MIT:

  • Przegotowana woda jest zdrowsza
 „Kranówka? Tylko przefiltrowana!”

- Najpoważniejszym mitem w moim odczuciu jest to, że wiele osób uważa kranówkę za wodę gorszej jakości, zanieczyszczoną. Łódzka woda badana jest każdego dnia, przez 24 h na dobę w 100 różnych punktach a dodatkowo nad jej czystością czuwają małże i okonie – bardzo wrażliwe na każde, nawet najdrobniejsze zanieczyszczenia – podsumowuje radna Antonina Majchrzak.

FAKT:

  • Podczas filtrowania wody pozbawia się ją cennych minerałów
  • Filtry mogą być siedliskiem bakterii
MIT:

  • Wodę z kranu trzeba filtrować
„Woda z kranu jest biała!”

- Mętność to jest zjawisko jak najbardziej naturalne, związane z rozpuszczalnością powietrza w wodzie. Woda w sieci wodociągowej jest pod znacznie wyższym ciśnieniem niż panuje wokół nas. Kiedy odkręcamy kran i puszczamy wodę, rozpuszczalność gwałtownie maleje i powietrze uwalnia się w postaci małych drobniutkich pęcherzyków, niewidzialnych dla naszego oka – wyjaśnia dr inż. Jarosław Sowiński, prodziekan ds. kształcenia Wydziału Inżynierii Procesowej
i Ochrony Środowiska PŁ.

FAKT:

  • Mleczna barwa wody oznacza, że jest w niej powietrze
  • Aby woda odzyskała przezroczystość należy poczekać, aż powietrze się ulotni
MIT:

  • Biała woda jest równoznaczna z jej zanieczyszczeniem
„W moim czajniku jest kamień. To na pewno brudna woda!”

- Łódzka woda ma bardzo dobre i stabilne parametry, to że w wyniku gotowania pojawi się jakiś osad na ściankach naczynia, to jest też rzecz normalna, bo świadczy to o tym, że nie pijemy wody destylowanej, odmineralizowanej, tylko wodę, która zawiera minerały i taką wodę powinniśmy pić, bo minerały są nam potrzebne - tłumaczy dr inż. Sowiński.

FAKT:

  • Kamień, który zostaje w czajniku to oznaka wody dobrej jakości
  • W wodzie rozpuszczone są minerały magnezu i wapnia
MIT:

  • Kamień jest oznaką brudnej wody.
Z informacji dostarczonych przez Urząd Miasta Łodzi wynika, że woda do łódzkich kranów dostarczana jest z 48 studni głębinowych i z podkładów jurajskich, kredowych III  i  IV-rzędowych.

reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

Lubisz newsy na naszym portalu? Załóż bezpłatne konto, aby czytać ekskluzywne materiały z Łodzi i okolic.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama