Każdej jesieni lekarze i specjaliści apelują, by grzyby zbierać ostrożnie. Profesor Izabela Kałucka z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego przypomina, że nie powinniśmy zbierać grzybów których nie znamy. Z kolei te, które znajdą się w naszym koszyku, powinniśmy jak najszybciej przetworzyć.
!reklama!
Jedzenie grzybów daje nam nie tylko korzyści smakowe; nie należy zapominać o ich walorach zdrowotnych, o czym mówi profesor Kałucka.
- Niektórych witamin, np. tych z grupy B, to są ilości porównywalne z warzywami. Mają czasami witaminy C, A, prekursory witaminy D, a także mnóstwo różnych mikroelementów, m.in. selen, który jest nam bardzo potrzebny.
Wypuszczając się na grzybobranie poza nasze województwo, na dłuższą wycieczkę warto udać się m.in. w Bory Tucholskie, do Puszczy Noteckiej, w przypadku terenów nadmorskich w okolice Szczecina, Koszalina i Zatoki Gdańskiej. Polecanymi przez grzybiarzy kierunkami są tereny Warmii i Mazur.
Ważną zasadą jest przechowywanie i transport zebranych grzybów – najlepiej nadaje się do tego przewiewny kosz. Dość wysokie temperatury i spora wilgotność sprawią, że najprawdopodobniej grzyby nie opuszczą nas jeszcze przez jakiś czas.
Źródło: Radio Łódź, Dziennik Łódzki
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.